Indiešu ēdieni. Murgh makhani/Butter chicken. Vēdera priekiem!

Sākot ar jauno gadu esam ar draudzeni pievērsušies ēdienu gatavošanai. Sākām ar indiešu ēdieniem un receptēm. Pagājušajā nedēļas nogalē izmēģinājām to, kas nebija sanācis Vecgada dienā – cepts cālis sviestā ar garšvielām (nezinu kā latviski lai nosauc) – murgh makhani (angliski: Butter chicken). Diezgan vienkāršs ēdiens, bet ēdot būs jānožēlo, ka nepagatavojāt vairāk. Šis ir turpinājums par ēdienu gatavošanu “receptes nedēļas nogalei“. Pirms tam jau bija: “Saldās receptes nedēļas nogalei“.

Kā mēs gatavojām Murgh Makhani

Indiešu ēdieni. Gatavs Murgh makhani (Butter chicken)

Kopš 2010. gada esam eksperimentējuši ar indiešu ēdienu pagatavošanu un pieļauju, ka varētu sekot ķīniešu un japāņu ēdienu gatavošana, piemēram, suši pagatavošana mājas apstākļos.Bet tas jau vēlāk :)

Viss sākās ar to, ka bija apnikuši ierastie latviešu ēdieni, tādēļ tika nolemts, ka jāpagatavo kaut kas “eksotisks”. Kopš pēdējiem ceļojumiem, ir iepatikusies indiešu virtuve. Iesākumam izvēlējāmies vieglāk pagatavojamo indiešu cepto cāli sviestā murgh makhani. Viss pagatavošanas process aizņem pusotru līdz divām stundām, kas vairāk atkarīgs no sastāvdaļu sagatavošanas procesa ilguma un pieejamā virtuves aprīkojuma.Un ēdiens tika gatavots bez (garšvielu maisījuma) “karija”, jo visas garšvielu piedevas tika pašu sagatavotas.

Garšvielu sagatavošana indiešu ēdienam

(Visas sastāvdaļas atrodamas raksta beigās)

Indiešu ēdieni. Garšvielu sagatavošana: Ingvera sarīvēšana, samalts koriandrs, samaltas mandeles

Sīpoli sautēšana sviestā

Sīpoli sautēšana sviestā. Indiešu ēdieni

Sīpoli sautēšana sviestā

Divas reizes garšīgāks…

Kad gatavojām pirmo reizi, izrādījās, ka nebija precīzi norakstīta recepte un ingvera 1.5cm vietā tika pievienoti 10cm ingvera sarīvētās saknes, kā rezultātā ēdiens bija ļoti “ass” un rūgts. Tikai rakstot šo rakstu un pārbaudot recepti vēlreiz, atklāju īstās devas. Tādēļ taisījām otro reizi, lai sanāktu un garšotu.Un bija tā vērts. Dažas mērvienības aizstājām ar savām, piemēram, divu tējkarošu vietā, likām tikai vienu tējkaroti sarkano piparu, lai būtu mazāk ass ēdiens. Tādēļ mums tapa tāds indiešu-latviešu ēdiens, kas bija mazāk ass.

Murgh Makhani. Indiešu ēdieni.

Murgh Makhani. Pagatavots un pasniegts

Pagaidām vislabākā vieta, kur to esam izbaudījuši bija brauciena laikā uz Stokholmu, kādā mazā, bet jaukā restorānā. Patika apkalpošana un indiešu ēdieni bija garšīgi, ko nevarētu teikt par restorānu Londonā, kur apkalpošana bija zem katras kritikas. Par Londonas restorānu uzrakstīšu ceļojuma apraksta otrajā daļā.

Līdz šim likās, ka visu smaržu buķeti ēdienam piedod karija lietošana, tomēr beigās izrādījās pavisam citādāk.Tā kā piedevas gatavojām paši, tad to īpašo smaržu ēdienam piedeva samalto mandeļu izmantošana. Otrs atklājums bija, ka lielveikalos (RIMI, Maxima) nebija pieejama kurkuma, ko atradām savā mazajā Upesleju ciemata veikalā. Iespējams nākamo indiešu ēdienu receptēm nāksies apmeklēt kādu specializēto veikalu.

Ja tā padomā, gatavošana mājas ir arī izdevīgāka. Vidēji viena porcija izmaksāja 2Ls, neskaitot, ka garšvielas var izmantot arī citiem ēdieniem.

Saites. Wikipedia: Butter chicken, Curry

Nepieciešamās sastāvdaļas Murgh Makhani / Butter chicken

Butter chicken nepieciešamās sastāvdaļas

Murgh makhani izmantotās sastāvdaļas:

(ar izcelto ir sastāvdaļas un mērvienības. Pārējais ir komentāri)

  • Sviests. Izmantojām arī tauku maisījumu;
  • 1 liels sīpols. Kurš ēdienā pat nebija jūtams kā atzina tie kuriem sīpoli negaršo lielā daudzumā;
  • Ingvers 1-1.5cm. Sablenderē bez mizas. Mēs sarīvējām;
  • 1/4 tējkarotes kanēļa pulvera;
  • 2 daiviņas ķiploka. Otrajā reizē likām vienu lielu;
  • 1/4 tējkarotes kurkuma pulveris. Sliktākajā gadījumā bija doma izmantot kariju;
  • 1 tējkarote malta koriandra pulvera. Samalām paši.
  • 2 tējkarotes čili piparu pulvera. Otrajā reizē izmantojām tikai vienu, lai būtu mazāk ass;
  • 5-6 vistas krūtiņas. Bez kauliem un ādas. Dārgākā sastāvdaļa. Otrajā reizē izmantojām vairāk;
  • Tomātu pasta.
  • Sauja maltu mandeļu. Kafijas dzirnaviņas STRAUME samaļ visu :). Atlikušo daļu no mandelēm apēdām gatavošanas laikā;
  • Mizoti tomāti (savā) sulā. Piedod ēdienam tomātu garšu;
  • 8 tējkarotes viegla krējuma.  Otrajā reizē pievienojām pēc garšas;
  • Sāls pēc garšas.

Kā jau rakstīju: nekā sarežģīta nav.

There are 9 responses to Indiešu ēdieni. Murgh makhani/Butter chicken. Vēdera priekiem!

Crapalite

#1612

Tauku maisījumu neizmantojām,tas tika izmantots kēksam ;) :)

Rolands Umbrovskis

#1613

ā… ups, tātad samelojos.

Daira

#1614

Cik ir nepieciešams tomātu pastas? :)

Rolands Umbrovskis

#1615

1/2 vai 1 ēdamkarote

kakjene

#1616

kapec nav sikaaks gatavoshanas process???kaa lai zin kad ko likt klaat??? ;(

Rolands Umbrovskis

#1617

hmm… tuvākajā laikā papildināšu arī ar procesu :)

kakjene

#1618

Ljoti gaidiishu.liels paldies!!!!!

Atskats un 2010. gadu | Rolands Umbrovskis. Blogs

#1619

[...] iesākās indiešu notīs, kad biju aizrāvies ar indiešu ēdienu pagatavošanu kopā ar draudzeni. Ēdienus arī 2010. gada ietvaros vēl gatavojām un papildinājām ar [...]

Anna

#1897

burvigas receptes no indiesu virtuves bloga
serkocini.blogspot.com

Paldies autoram par so recepti!!!

Izsakies arī Tu

 
%d bloggers like this: