Žurnāls domu sakārtošanai un atmiņām

Blogs ir tiešsaistes dienasgrāmata. Pēdējos gados esmu nonācis pie secinājuma, ka manam dzīvesveidam vispiemērotākais pieraksta un lasīšanas veids ir tieši “ekrāns” internetā. Lai arī tiešsaistes pierakta forma varētu būt pilna ar nepilnībām, piemēram, uzmanības novēršanu no galvenā uzdevuma, esmu kaut kā iemācījies ignorēt “troksni”. Izņemot gadījumus, kad vēlos izpētīt idejas. Trokšņa ignorēšana man palīdzēja strādāt pārbraucienos starp Latviju un Dāniju vai studiju laikā, kad lekcijās bija jārisina kritiski servera jautājumi.

Pārāk daudz ideju un pārāk maz laika. Jāpieraksta.

Kopš atgriešanās no Dānijas, mans dzīves ritms ir apzināti mainīts, lai tas būtu balansā starp personisko dzīvi un darbu vai projektiem. Mācoties no pagātnes kļūdām, personiskajai dzīvei tiek veltīts daudz vairāk laika, nekā tas bija agrāk. Tas savukārt drastiski ir samazinājis laiku projektiem, jo paralēli tiem, tagad esmu arī nodarbināts uzņēmumā.

Žurnāls domu sakārtošanai (rokrakstā)
Žurnāls domu sakārtošanai (rokrakstā)

Ideju izpētīšana ir viens no projektu priekšnosacījumiem. Kamēr tās bija tikai par mājas lapu izstrādi un pašnodarbinātā uzņēmējdarbību, tam jau bija sastādīts darāmo lietu saraksts un noteiks cikls, kurams jāiziet cauri, lai pieņemtu vai atteiktu projektu. Vai atliktu.

Bet šobrīd vēlos startēt pilnīgi man nezināmās jomās. Jā vairākās. Un iepriekš izstrādāta un droša plāna nav.

Ikdienas žurnāls

Meklējot risinājumu, kā paveikt vairāk ierobežotā laika posmā, atradu rakstus par ikdienas žurnāla ieviešanu. Noteikti ir vēl daudz un dažādu veidu kā savu laiku labāk pārvaldīt, bet no žurnāla ieviešanas es redzu vairāk labumu sev:

  1. idejas tiek fiksēšana,
  2. tās var kalpot kā ievads projektiem,
  3. ieraksti ir arī pietiekams neformāls atskaites veids par paveikto,
  4. tiešsaistes dienasgrāmata ļauj sasaistīt saturu ar vēl nepublicētām bildēm, video vai rakstiem,
  5. ļauj noteikt privātumu – ko publicēt publiski un ko tikai sev.
  6. Iemācīties no jauna rakstīt brīvā formātā.
  7. Palikt pozitīvam!

Ideju fiksēšanai šobrīd ir ļoti liela nozīme. Draudzene jau pieradusi, ka 10 minūšu laikā varu nomainīt vismaz 3 tematus un katram no tiem būs pavisam citādāks risinājums kā sākotnēji tika pateikts. Šobrīd ļoti liela daļa paliek tikai mūsu sarunās.

Šim nolūkam tagad izmantoju Notion

Rolands no 2023. gada

Cik bieži ir bijis tā, ka ir bijusi ideja, kuru uzreiz nav bijis iespējas piefiksēt un vēlāk tā aizmirstas? Esot perfekcionists, līdz šim visam vajadzēja būt “pareizi” sagatavotam un noformētam. Tagad – lai tas darbojas manā (projekta, klienta, darba) labā, jo man nav vajadzīgs darbs, bet risinājums. Citiem vārdiem sakot, negribu “pirkt darbu”, bet risinājumu. Un jau pie jaunajiem projektiem, viegli aizklīstu pie “darba pirkšanas”, jo jau paralēli redzu kā man nepieciešamo projektam var uzprogrammēt web lapas veidā – CRM, ERP vai rasmošanas robots. Tomēr to var deliģēt arī kādam citam. Es vēlos fokusēties uz risinājumu un tā attīstību.

Žurnāla ieraksts kā ievads projektam. Tas nebūs perfekts un pilnīgs, bet tas būs vismaz kaut kas vairāk par neko. Stāvot uz vietas nokļūt kaut kur ir grūtāk, bet maldoties apkārt ir lielāka iespēja (tādēļ ceļojot, man patīk “pazust” pilsētās, bet “pazust” ir grūti dēļ vizuālās atmiņas). Nezinu kā citiem, bet sāk rakstīt ievadu projektam man ir visgrūtākais. Žurnāla ieviešana to atrisina, jo iesākumā var tikai labot jau uzrakstīto.

Atskaitēm. Līdzīgi kā ievadam arī nobeigumam vai starpposmus nepieciešams fiksēt projekta attīstību. Vienkārša atskaite atkal ir labāka par atskaites neesamību. Kaut vai viens teikums katru dienu jau dod paragrāfu nedēļā un vismaz pusi lapas mēnesī. Izmantojot tiešsaistes iespējas, nelielās atskaites iespējams bagātināt ar paplašināto saturu – bildes, saites, raksti, video, … aprēķini un algoritmi.

Privātuma nodrošināšana. Patīk doma, ka tikai daļu varu publiskot, sevišķi, ja publiskā daļa ir nesaistīta ar privāto vai kopējo ierakstu. Piemēram, šobrīd žurnāls tiek rakstīt Google Drive, bet publiskā daļa blogos.

Pozitīvisms. Jau vairākus gadus, domāju, cilvēki nav redzējuši mani aizkaitinātu vai dusmīgu. Iespējams, tikai tuvākie draugi vai ģimene. Gribētos ticēt, ka tas ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāms. Un tas ir man kalpos arī lai turpinātu ceļu uz citu mērķi – rakstīt pozitīvi. iemesls ir ļoti vienkāršs – man mazāk interesē citu tukšie viedokļi. Es vienkārši pieņemu, ka var nepiekrist maniem uzskatiem, kas nozīmē, ka man nav obligāti jāpiekrīt citiem.

Brīvā formāta pieraksti. Tas, ko jau sen esmu piemirsis. Pieradums rakstīt pēc noteikumiem vai klientu/projektu vajadzībām, “izdzina” brīvā pieraksta formātu no manis. Dažreiz rakstiem, iespējams, nemaz nevajag mērķi vai fokusu, ja tie nekalpo saimnieciskajai darbībai.

Te bija saraksts ar nākotnes idejām.

Rolands 2023. gada

Iepriekš publicētais saraksts ir pietiekams iemesls, lai man būtu vēlme sakopot savas domas un piefiksēt tās. Lai ar tām, nepieciešamības gadījumā, varētu dalīties arī ar citiem.

Komentāri un diskusijas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.